Motorcross

Motorsporten på två hjul har flera olika grenar. Dessutom innefattar organisationen SWEMO även snöskoter. De publikmässigt största är förmodligen speedway och motorcross även om andra genrer som trial och enduro tidvis kan tilldra sig stort intresse. Haussen för motorcross kom i kölvattnet av speedway och trots materialets likhet skiljer sig sporterna åt tämligen kraftigt. Det är helt enkelt andra färdigheter som krävs för att köra en kuperad bana gentemot en slät.

Svenska Husqvarna bidrog starkt till intresset i landet genom sin tillverkning av bland annat motorcrosscyklar. Därmed var sporten grundmurad redan på 50-talet och i den vevan föddes den förare som kom att bli svensk motorcross största affischnamn genom tiderna, nämligen Stig Håkan ”Carla” Carlqvist. Med sina dubbla världsmästartitlar, sin personlighet och den kämpaglöd som han utstrålade var han ett mycket stort namn i Sverige och hela världen.

På senare år har de tävlingar som körs inomhus, så kallad supercross, lockat stor publik och har tv-sänts på ett sätt som tävlingarna i naturen inte kunnat tillgodogöra. Därmed inte sagt att sporten utomhus inte är den största, vilket den ännu är men inomhustävlingarna är mer spektakulära. Dock är det bra att sporten kan utövas i Sverige även under vintersäsongen.