Roadracing

Hedemora TT är ett historiskt mc-lopp som på 50-talet anordnades på avstängda vägar. TT stod för ”Touist Trophy” för de lopp som i förra seklets början kördes på Isle of Man och numera går under benämningen roadracing. Som namnet roadracing antyder var det det vanliga vägnätet som nyttjades för utövarna. Numera är banorna belägna inom anläggningar som exempelvis i Anderstorp.

Sporten är indelad i flera olika klasser efter hojarnas typ, fabrikat och styrka. Även mer äldre cyklar tävlar i veteranklasser som exempelvis ”classicracing”. Internationellt är Moto GP den mest spektakulära klassen där cyklarna är max 1000 kubik fyrtaktsmotor med högst fyra cylindrar. Svenska förare har inte rönt så värst stora framgångar i denna cirkus som kan jämföras med bilarnas Formel 1. Pehr ”Bam” Carlson är den som lyckats bäst, men han stod på prispallen så långt tillbaka som 1978. Italienaren Giacomo Agostini är en av de största profilerna genom tiderna, han är mångfaldig världsmästare och har flest GP-segrar totalt.

Dödsolyckor sker med jämna mellanrum i denna fartfyllda motorsport såväl som i de övriga risktagningar som motorsporten genererar. Men i roadracing är doktrinen samma som för andra; den som ger sig in i leken är medveten om riskerna och dessa är en del av tjusningen, lockelsen och utmaningen.