Motorsportens värld

Även om det finns flera stora kända motorcykelmärken i världen så är det Japan som överlägset dominerar denna marknad. Härifrån kommer några av de största och mest etablerade motorcykelmärkena i världen:
Honda – Märket som är världens största inom motorcyklar. Bredden är mycket stor på utbudet där man kan hitta allt från extrema tävlingsmodeller till enklare mopeder.

Yamaha – Startade sin motorcykelverksamhet 1955 och är tvåa, efter Honda, i att vara störst i världen. Yamaha har väldigt många och stora framgångar inom roadracing och ses som det ledande märket inom denna sport.

Suzuki – Det japanska märket Suzuki är inte bara stor på motorcyklar. Det är även Japans fjärde största bilmärke. Genom att ta inspiration från modeller inom roadracing och bygga ”vardagliga” motorcyklar fick företaget en stor framgång på 80-talet. Modellserierna som då lanserades är några av de mest sålda genom företagets historia. Idag tillverkar Suzuki modeller inom de flesta motorcykelsegment.

Kawasaki – Är främst känd för extrema värstingmodeller och har bland annat varit med och tävlat i grenarna Motocross och Roadracing.
Utbudet är alltså extremt stort för den som vill köpa något av de stora japanska märkena. Hur är utbudet för den som vill köpa svenskt? Betydligt mindre men möjligheterna finns. Detta genom att köpa något av följande märken:

Husqvarna – Företaget lanserade sin första motorcykel 1903 och är därmed en av världens äldsta motorcykeltillverkare. Under årens lopp har de satsat på något olika modeller vilket även speglats i deras framgångar på tävlingsbanorna. Inom motocross har de mästerskapstitlar från 19509, inom Enduro från 1990 inom Supermoto 2005.

Husaberg – Märket var svenskt från början men köptes upp av det österrikiska märket KTM år 1995. Husaberg har en relativt kort historia. Det startades upp 1988 då Husqvarnas tillvekning av motorcyklar såldes till Cagiva. Inriktningen var redan från början att utveckla tävlingsmotorcyklar till sporterna motocross, enduro och supermotard. När KTM sedan köpte upp resten av Husqvarna lade man ner alla gamla modeller och motorcyklarna började säljas enbart med namnet Husqvarna. Det var slutet för Husaberg som ett fristående märke.

Highland Motors – År 1996 grundades Highland Motors. Eftersom både Husqvarna och Husaberg vid detta tillfälle var uppköpte var Highland Motors ensamma med svensktillverkade motorcyklar. Någon större framgång blev det inte då företaget då det försattes i konkurs redan fyra år senare. Sedan dess har företaget återskapats och år 2009 blev det ett dotterbolag till ett större företag i Oklahoma. Därmed var den sista svenska motorcykeltillverkaren även borta.