Freestyle Motorcross

Suicide Can, Cliffhanger och Dead Body låter som några läskiga filmtitlar men faktum är att det handlar om namn på några av de trix som utförs av dödsföraktande förare i FMX. Detta är freestyle motorcross, en förlängning av de ordinarie crosstävlingarna. Om man missat dessa shower på tv går det att hitta massor med klipp på YouTube. Det är en oerhört spektakulär sport där den ene föraren efter den andra utför konster med cykeln som en normal människa ser som fullständigt omöjligt.

Tävlingarna har vanligtvis två sorters varianter. Den ena är Big Air eller Best Trick, som det också kallas, där förarna gör två hopp från en ramp. De kör upp på rampen med fart och på krönet börjar utförandet av det valda trixet. Domarna ger poäng upp till 100. Det bästa hoppet jämförs mot motståndarnas och högst poäng vinner. Den andra delen utförs på en bana som kan köras i tidslängder från en och en halv upp till fjorton minuter.

Ett par av de mest kända freestylearrangemangen är Red Bull X-Fighters och X Games. Motorcrossen har anor ända från 1920-talet och med åren har utvecklingen av förare gått hand i hand med de maskinella innovationerna.