Supermoto

Enkelt förklarat är supermoto tävlingar med modifierade motocross- eller endurocyklar som körs på bana. Vanligast är asfalt och grus med slingor på upp till 1000 meter. Vanligast kör tävlingar 15 varv på dessa och farterna kommer ibland upp i 200 kilometer per timme.

Sporten har bara drygt tiotalet år på sin nacke men populariteten har marscherat snabbt framåt. Då det liknar roadracing är det naturligt att förare från den genren kör supermoto, men det spännande är att förare med andra kvaliteter kan komma till tals vilket gör att startfälten är saligt blandade.

Från början var det mest äldre som körde i supermoto men efterhand som populariteten ökat har förarkadern fått mer spridning i åldrarna ner till och med juniorer. Man kör i tre klasser, en 450 cc och 750 cc. Dessutom finns en klass för fyrhjulingar. Sporten började som mycket annat i USA och då först som ett jippo med superstars inom de flesta MC-grenarna. Ur detta har således supermoto uppstått och nu är sporten att räkna med på allvar då den drar bra med publik, antalet banor i landet växer och blir fler, och sporten blir populärare att både utöva såväl som att titta på.