Bygg din egen bana

Har du ett stort intresse för motorsport och kör egen hoj? Om du vill kunna åka när du vill, kan du försöka göra din egen bana. Med lite tålamod, hårt arbete och planering, fixar du det på nolltid.

Tillstånd

3269023-motocrossOm du har egen mark får du bruka den som du vill och behöver inte söka något speciellt tillstånd. Det skulle vara om du har grannar som bor nära. De kanske ska meddelas först, annars kan du få stora problem om de störs av ditt körande. Vill du anlägga banan på någon annans mark behöver du tillstånd från ägaren.

Planera banan

Tänk ut hur banan ska se ut. Vad vill du göra? De roligaste banorna har snäva och långa kurvor så att man måste köra i olika hastigheter och med flera tekniker. Hopp och kullar och nästan också ett måste. Tänk på att man kör igenom en bana ganska fort så snåla inte med storleken om du har plats för det! 350-450 meter eller mer är att föredra för en riktig speedwaybana, men är det bara för eget bruk måste man så klart bygga efter det området man har.

Marken

Att arbeta marken är nog det jobbigaste. Du behöver se till att marken är hård nog för att köra på, samt bygga upp stora högar för dina kullar och hopp. Om du ska göra detta för hand kommer du stå och gräva tills nästa år, satsa på att hyra det du behöver av ett företag istället. Du kommer att behöva en grävare som tar sig genom marken och plockar upp jorden du kan göra till för att skapa banan. Om marken är hård eller om du stöter på stockar och stubbar, kan du behöva en rotationsfräs som nästintill pulvriserar materialet.

Skydd

Kom ihåg att det är viktigt att använda skydd när du kör på banan. En liten sten kan vara orsaken till att du åker i backen och med riktiga skydd, undviker du att skada dig mer än nödvändigt. När du kör cross behöver du skydd som:

  • Hjälm
  • Ryggskydd
  • Nackskydd
  • Bröstskydd
  • Armbågsskydd
  • Knäskydd
  • Skor
  • Skyddsbyxor

Många skydd kan kännas onödiga, men ett nackskydd kan vara orsaken till att du slipper leva med en whiplash och ett par skor lämpade för sporten, skyddar fötterna och kan vara orsaken till att du inte krossade den. Tänk på skydden som en investering i dig själv, för att slippa långvariga problem som kan uppstå utav att du inte använde korrekt skydd. Du sitter oskyddad på din motorcykel och det tillhör sporten att ramla, så det vore dumt att inte åtminstone försöka att undvika skador.