VM i Roadracing 2015

2995822-franco-battiani-pilot-of-motogp

När man talar om Roadracing och VM är det tre klassar som dyker upp, dessa är Moto3, Moto2 och MotoGP i Grand Prix-serien. Men även Supersport, Sidovangsracing, Superbike och Endurance har världsmästerskapsstatus.

VM anordnas av FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) och de delar ut VM-titlar till både förare och tillverkare.

Tävlingskalendern i år består som vanligt av 18 separata race som alla tar plats under var sin helg. Hittills har man kört 6 av dessa och det senaste tog plats i Italien på Mugello Circut. Denna helg går den sjunde omgången av stapeln och för denna reser vi till Katalonien.

I Moto3 är det britten Danny Kent som hittills tagit hem flest segrar med 3 i omgång två, tre och fyra. Han ligger på 124 poäng och är långt föra andraplatsen som innehas av Enea Bastianini på 78 poäng. Moto2 domineras inte lika hårt av en enda förare, men i nuläget är det fransmannen Johann Zarco som leder, trots att tysken Jonas Folger har en mer vinst än Zarco, en i första omgången och en i fjärde. Dock så är det ju alltid mest fokus på MotoGP och här kan vi tydligt se italienaren Valentino Rossi ligga med 118 poäng efter två vinster. Hack i häl ligger dock spanjoren Jorge Lorenzo som har vunnit de tre senaste omgångarna och ligger endast 6 poäng efter Rossi.

Det är störst poängskillnad mellan första- och andraplatsen i Moto3, en betydligt mindre i Moto2 och som sagt en väldigt liten skillnad i MotoGP. Allt som allt finns det naturligtvis mycket att se fram emot då endast en tredjedel av hela VM är avgjort, men att spänningen är som högst i just MotoGP är något vi alltid är glad att se.