Dakarrallyt 2015

Dakarrallyt är troligtvis den mest mytomspunna tävlingen inom motorsporten, framför allt eftersom det körs under så tuffa förhållanden och dessutom är så långt. Trots att Dakarrallyt sedan några år tillbaka körs i Sydamerika har det fått behålla sitt namn. Här tänkte vi titta tillbaka lite på hur årets Dakarrally såg ut.

Årets Dakarrally avgjorde 4-17 januari och startade i den argentinska huvudstaden Buenos Aires och gick sedan västerut över den argentinska stäppen och in i Chile. Därefter fortsatte racet rakt norrut i Chile innan det svängde in i Bolivia. Efter ett par etapper i Bolivia var det dags att vända tillbaka mot Chile och så småningom också tillbaka till Argentina för målgång i Buenos Aires.

Totalt mätte årets Dakarrally 9 000 km fördelade på sammanlagt 13 etapper, där den längsta, för övrigt den näst sista, mellan Termas de Rio Hondo och Rosario i Argentina mätte dryga 1 000 km.

Bland vinnare i årets rally märktes bland andra Marc Coma som tog hem sin femte titel i motorcykelklassen. Som vanligt får man väl nästan säga blev det rysk seger i lastbilsklassen genom Ayrat Merdeev, som tog hem den elfte ryska segern på 13 år i den klassen.