Rally 2015 under luppen

Rally och motorsport har ett starkt fäste i den Svenska myllan. I vårat vackra och avlånga land sträcker sig detta intresse från Kiruna i norr till Trelleborg i söder och det faktum att vi får vara en del av WRC (World Rally Championship) cirkusen, är därför något många svenskar åtnjuter med stolthet i blicken.

Sveriges egen WRC tävling ”Rally Sweden” blev detta år (2015) en klar fullträff för arrangörerna och så även för publiken. Tävlingen har i efterhand kommit att efterliknas en bergochdalbana där placeringarna skiftade regelbundet och stämningshöjarna avtog tätt efter varandra. Årets rally var med andra ord actionpackat som aldrig förr och bjöd sina åskådare på ett skådespel många av oss sent ska glömma, i ett lopp där svenskhoppet tidvis levde men senare överskuggades av sina konkurrenter.

Rally Sweden

Efter att ha skiftat i toppen ifrån svenskt på torsdagen, norskt på fredagen, belgiskt på lördagen, till att slutligen vinnas av fransmannen Sébastien Ogier, körandes för Citroën, vinnare av slutresultatet i serien både 2013 och 2014, kan vi konstatera ett allt annat än ensidigt lopp.

Det är så här vi gillar våra rallytävlingar bäst och det svenska underlaget verkar på något vis öppna upp för fler misstag än vanligtvis, vilket leder till fluktuationer rent resultatmässigt på ett vis som vi denna gång fick erfara. Det betyder för den skull inte på något vis att förarna gjort generellt sämre ifrån sig än vanligt, bara att vissa underlag är mer förlåtande när de kommer till att ligga på marginalerna och pressa hundradelar. Vi fick alltså återigen se Ogier längst upp på pallen precis som vid föregående tävling i Monte Carlo vilket minst sagt bäddat för en perfekt öppning på årets säsong för fransmannen.

Nedanför får man verkligen en känsla för farten och hur hårt en förare som Sébastien Ogier faktiskt pressar bilen under en tävling.

Att motorsport har höga reklamintäkter och lockar mängder av sponsorer både på grund av det stora intresset men också för den fantastiskt positiva exponering som detta betyder för de förknippade företagen är allt annat än en hemlighet. Långt ifrån alla företag tar sig dock an något så pass massivt som att anordna en helt egen tävling.

Ett företag som gjort just detta, något som vi gärna därför vill belysa, ge cred åt och hjälpa på traven, är PokerStars. Deras egna tävling i sin senaste upplaga ”PokerStars Rally 2014″ stod som kvalifikation för ”Eurocars Motorsport Manx Rally Championship”, ”ANWCC Stage Rally Championship” och ”SD34 MSG Stage Rally Championship”. Tävlingen verkar ha tagit plats som ett årligt återkommande fenomen, något som vi självklart hoppas håller i sig även i framtiden.

Vi kan inte annat än fröjdas över ett initiativ av denna magnitud, då vi står bakom och gillar allt som i slutändan leder till fler motortävlingar av typen vi gillar (och i sanningens namn, vilka motortävlingar faller inte under denna kategori?).

Nästa anhalt var inte mindre än Mexiko där Sébastien Ogier återigen lyckades knipa den ädla förstaplatsen. Med sina nuvarande 3 vinster har han helt klart kopplat ett grepp om årets upplaga och därför anser vi att gärna någon annan hade fått stå som segrare när vi nästa gång beger oss till Argentina, för att även fortsättningsvis hålla liv i serien. Något säger oss att Sébastien inte alls håller med oss och att han kommer göra allt för att göra oss besvikna och plocka upp sin fjärde raka vinst för säsongen. Hur det blir får tiden utvisa, men vi lyfter ett varningens finger för norrmännen som gjorde bra ifrån sig på liknande underlag i Mexiko.